пʼятницю, 21 грудня 2007 р.

Конкурс прогнозів на 2008 рік

Настав чудовий час, коли всілякі фахівці (та й я собі в цьому задоволенні не відмовляю), роблять прогнози на наступний рік. Хто у кришталеву кулю дивиться, хто поринає у складні таблиці та будує математичні моделі, хто покладається на інтуїцію, а хто - просто тикає пальцем у небо. Не скажу, яким із цих способів користуюсь я, але свої три передбачення з приводу галузі PR на наступний рік пропоную на ваш, шановні читачі, розсуд.

І запрошую вас не лише обговорювати мої сентенції, а й пропонувати ваші. Через рік на цьому блозі ми підіб'ємо підсумки. Авторові найближчого до реальності прогнозу обіцяю приз від Nords PR (сума монетарного еквіваленту приза залежатиме від статків агентства через рік :) ) Враховуватимуться всі коментарі, які ви запостите до 10 січня 2008 року.

Так-от, мої прогнози з приводу ринку PR в Україні на 2008 рік (звиняйте, цифри абсолютно інтуїтивні, "твердих" даних у мене, як і ні в кого іншого, звичайно ж, немає):
- Сукупні PR-бюджети компаній виростуть на 20%
- Cукупні біллінги PR-агентств виростуть на 30%
- Зарплати PR-директорів / начальників PR-відділів виростуть на 50%

Готова пояснити свої міркування.
Все більше компаній впроваджують функцію PR, проте сьогодні цей ріст відбувається в середньому, а не у великому бізнесі, тому тільки 20%. Все більше компаній розуміють, для чого їм PR-агентства, тому будуть активніше аутсорсити не лише окремі події, а й більш стратегічні речі. Тому 30%. І, нарешті, такого кадрового голоду на рівні кваліфікованого персоналу, як зараз, ще ніколи не було (тому що попиту не було) і не буде (тому що пропозиція зросте). Тому, в середньому, 50% зростання зарплат для досвідчених піарщиків керівного рівня.

А що думаєте ви?

7 коммент.:

Анонім сказав...

Подобається мені Твій прогноз, Ярино. Всіма кінцівками "за"! :-)

Victoria Andrievska at 24 грудня 2007 р. о 15:23 сказав...

Ярина, дякую!
Щас перешлю в HR :0)))

Ярина Ключковська at 24 грудня 2007 р. о 16:45 сказав...

Дякую всім за позитивний відгук. Шкода тільки, що всі згодні :) Наступного разу зроблю який-небудь більш радикальний прогноз :)

arturclancy at 24 грудня 2007 р. о 22:26 сказав...

Смело смело:) Особенно относительно роста зарплат.

Ярина Ключковська at 25 грудня 2007 р. о 10:49 сказав...

Артуре, я знаю, як складно знайти хорошого фахівця (в Nords PR таких аж 5!, і кожен - ого-го!), і не минає й тижня, щоб мене хтось не попросив порекомендувати людину на PR-Директора чи керівника відділу. Звідси й ріст зарплат. До того ж, якщо раніше піарщиком могла називатися секретарка, яка організовує новорічну вечірку і коштує 300 баксів на місяць, то зараз усі хочуть стратегів. А вони, відповідно, коштують інших грошей. Так що дивися, все більше твоїх колег поглядають у бік компаній :)

Татьяна Кретова (Бабенко) at 26 грудня 2007 р. о 17:50 сказав...
Автор видалив цей коментар.
Татьяна Кретова (Бабенко) at 26 грудня 2007 р. о 17:52 сказав...

Ярин!

Цікава тема :-) Нещодавно я насправді була приємно здивована пропозиціями українських компаній щодо керівних посад у нашій професії. І піарщиків "виводять" на рівень PR Директорів і зарплати пропонують в майже 2 рази більше за ті, що пропонували півроку тому. Тому, якщо мова про керівний склад - мій прогноз росту зарплат 100% ;-) З приводу зростання ринку - підтримаю твій прогноз.