середу, 30 січня 2008 р.

Deliver a Presentation like Steve Jobs

На BusinessWeek натрапив на чудову статтю Deliver a Presentation like Steve Jobs - автор розклав на 10 складових успіх презентацій Стіва Джобса, який нещодавно представив на MacWorld 2008 найтонший ноутбук Macbook Air. В статті мене найбільше вразив останній факт -
10. Rehearse, rehearse, rehearse. Steve Jobs cannot pull off an intricate presentation with video clips, demonstrations, and outside speakers without hours of rehearsal. I have spoken to people within Apple who tell me that Jobs rehearses the entire presentation aloud for many hours. Nothing is taken for granted. You can see he rehearsed the Macworld presentation because his words were often perfectly synchronized with the images and text on the slides. When Jobs was showing examples of the films that are available on the new iTunes movie rental service, one poster of a particular film appeared at the exact moment he began to talk about it. The entire presentation was coordinated. A Steve Jobs presentation looks effortless because it is well-rehearsed.
Спеціалісту з PR навички презентації вкрай важливі - треба вміти подати концепцію або проект клієнту, треба "продати" ідею статті журналісту або редакторові, врешті-врешт, довести керівництву необхідність підвищення ))).
Часто ми бачимо чудові презентації і думаємо, що з цим слід народитись - проте майже завжди за цим стоять години й дні праці.
Я вже писав про важливість спрощення презентацій Powerpoint, цієї зброї сучасного офісного самурая. Стаття ж у BusinessWeek - це справжній краш-курс з презентацій.
Раджу перечитати та застосовувати всім.


9 коммент.:

arturclancy at 30 січня 2008 р. о 17:53 сказав...

Спасибо, статью почитаю!
Джобс же великий мастер презентаций, гольфик правда пора поменять:)

Анонім сказав...

Володю, дякую за класний лінк.
А що Тебе так здивувало в необхідності репетирувати? "Повторенье-мать ученья", і цього ніхто не відміняв. Як би нам не хотілося повірити в те, що "ну ось, тепер я вже досягнув (-ла) того рівня, коли можу дозволити собі експромти". Бувають вдалі експромти, але як часто? Все решта - відточування і відшліфовування.
Завжди в таких випадках згадую знайому актрису, яка, готуючись до ролі, напередодні вже ні з ким не спілкується, відключає телефон, читає щось відповідне до такого випадку, щоб "вловити настрій", і майже в буквальному сенсі перевтілюється - до якихось неймовірних фізіономічних змін... Вона грає цю роль вже багато років і напевно знає не тільки кожний склад в тексті, але й кожну нерівність на паркеті сцени... Вона отримала за неї "Пектораль" і була визнана найкращою виконавицею цієї ролі... Мені здається, вона може зіграти цю роль зпросоння і навіть уві сні - настільки вона з нею зжилася... А вона продовжує не тільки репетирувати, але й їздити по місцям, пов"язаним з життям її героїні, щоб доторкнутися до якогось пожовтілого листа з архіву і краще зрозуміти її...

Слава Богу, нам в нашій роботі не потрібне таке "вистрибування з себе" і перевтілення в людину іншої епохи, але продуманість кожної "мізансцени", інтонації і деталі для презентації також значущі... В уякому разі, в той єдиний раз, коли я вголос читала свою презентацію і тестувала її на "кроликах", я вжахнулась, як неоковирно звучать деякі цілком нормальні фрази, які на екрані виглядають добре, а коли їх промовиш...бр-р-р (бачиш,до Стіва Джобса мені далеко, я чесно зізнаюся, що репетирували тільки одного разу :-)

Анонім сказав...

Володя, привет:)
Этот его последний keynote или, как говорят западные IT-журналисты, stevenote, смотрел дома с пивом, товарищами через Macbook Pro подключенный к телеку:)
Отметил про себя, что в это была не самая лучшая презентация Его Яблочного Величества;)
Уж очень хотелось вновь услышать все эти милые сердцу: "Boom!" и "...but there's one more thing":)
http://www.youtube.com/watch?v=r8L39UwOS-Y
А если серьезно, то, да, Джобс умеет продавать. И даже технологии вчерашнего дня. Почитай книгу iCon. Там интересно написано про reality distortion field, буддизм, миллионы в 26 лет, Apple, NeXT, Pixar и Disney.

2arturclancy>в Инете как-то видел фотку Джобса на футбольном матче школьной команды - на нем был все тот же гольф и джинсы:)

Володимир Дегтярьов at 31 січня 2008 р. о 12:31 сказав...

Андрей, спасибо за видео с "Boom!" ))) Согласен, что в плане эмоциональности у Стива были презентации и поярче, но с точки зрения содержания последняя просто "Вах!" Все эти "the thickest part of еру MacBook Air is still thinner than the thinnest of a PС laptop", "фишка" с конвертом и т.д. вызывают зависть ))
Анно, я часто "проходжу" усно якісь важливі презентації (вдячний за науку тренеру з Presentation Skills Костянтину Стародубцеву), проте деколи часу бракує на таку детальну підготовку. Мушу сказати, це зразу видно, принаймні мені))) Дякую за приклад з актрисою - це все переконує, що з цими навичками не народжуються, а набувають щоденною працею.

Татьяна Кретова (Бабенко) at 31 січня 2008 р. о 19:28 сказав...

Володю! як на мене, одне з найперших правил обрати стиль, який підходить саме тобі. Деякі люди naturally funny. В них класно виходить розбавляти презентацію неформальними речами. Я іноді експерементую і додаю такі собі ice-breaking attention calls і щоразу бачу - "не проходит". Хочеться бути більш informal і помічаю, що мене сприймають як "серйозного" спікера... всі уважно слухають, зосереджено дивляться в очі і чекають на "новую истину" :-) а от додати "фану" коментарем до чужої презентації виходить "на ура". Питання: в чому прикол? як думаєш з практикою можна в цьому досягти успіху?

Володимир Дегтярьов at 1 лютого 2008 р. о 14:01 сказав...

Таню, я впевнений, що досягти успіху можна. Декілька дуже успішних спікерів мені зізнавалися, що насправді дуже переживають кожен раз, виходячи до аудиторії. Проте зовні цього ніколи не скажеш )))
Нещодавно читав книжку Ларі Кінга "Як розмовляти з ким завгодно, коли завгодно та де завгодно" - дуже цікаво, зокрема й про подолання психологічних бар'єрів.
Якщо будеш завтра на сесії UAPR-Академії, позичу почитати )).

Татьяна Кретова (Бабенко) at 4 лютого 2008 р. о 09:01 сказав...

Була поза містом в цей день - у сім'ї ювілей. Сподіваюсь книжкою ти все ж таки поділишся :-)

Володимир Дегтярьов at 4 лютого 2008 р. о 09:58 сказав...

Таню, книжку передав твоїй колезі ))

Татьяна Кретова (Бабенко) at 4 лютого 2008 р. о 14:03 сказав...

Супер! А вона мовчить... :-)