вівторок, 25 серпня 2009 р.

Коли своїх ідей немає, доводиться їх …

Мені насправді не шкода ідей. Їх, зазвичай, набагато більше, ніж можливо реалізувати.

Я ділюся ідеями. Ділюся ними з друзями, які питають поради. Розповідаю ідеї, які можуть принести «суспільну» користь в надії, що хтось їх реалізує. І спостерігати за реалізацією таких ідей – справжнє задоволення.

Думаю, так робимо усі ми, хто працює у консалтинговому і комунікаційному бізнесі.

Але я б хотіла поговорити про те, коли ми змушені спостерігати за реалізацією ідей, які були надані у формі комерційної пропозиції. Презентуючи ідею/концепцію чи віддаючи потенційному клієнтові в руки презентацію, усі ми усвідомлюємо, що ідеї можуть бути використаними і без нас. Кожному з нас у цьому щастило по-різному.

Спілкуючись сьогодні з нашим клієнтом - юридичною компанією, - ми почули відповідь на питання: ідея не може бути захищена. Доводиться розраховувати виключно на порядність і репутацію організації, якій довіряєш ідею/концепцію.

Скажіть, колеги, чи часто Вам доводиться спостерігати, коли Ваші ідеї реалізуються без Вас і як Ви з цим боретеся?

Може, варто створити список організацій, які не вважають за потрібне дотримуватися джентельменських домовленостей з невикористання неоплачених ідей?

P.S. Випадок, який примусив мене написати цей пост, думаю, можна сміливо віднести до суспільно-корисних, незважаючи на відрядження і кількість уточнених пропозицій. Оскільки він працює на благо мого рідного міста. Дай йому Боже процвітання і можливості в подальшому оплачувати послуги.

P.P.S. Вперше ідея продемонструвати гостинність Львова і його туристичну привабливість іншим містам України за допомогою левенят-послів була презентована Львівській міській адміністрації у травні цього року.

3 коммент.:

banzajko at 26 серпня 2009 р. о 09:47 сказав...

Взагалі-то створити перелік організацій, що тирять ідеї з кп, ІМХО, варто. З іншого боку, стирену ідею можна використовувати як саксес-сторі, якщо вона вдала і тихенько промовчати, якщо ідея не вистрелила. Так що і користь з цього необхідно отримувати

Анонім сказав...

Так, ідеї як такі не перебувають під захистом ні авторського права, ні патентного права. Охороняється (і може бути захищеною) форма вираження ідей...

Таїсія Стадніченко at 3 вересня 2009 р. о 11:24 сказав...

Тобто, чи правильно я розумію, що якщо ідея оформлена на певному носії і передана то вона вже може стати предметом захисту?