вівторок, 7 жовтня 2008 р.

Медіа-тренінги та політика

Переглядаючи останній Kyiv Post, натрапив на невеличку статтю про виступ Віктора Ющенка у Нью-Йорку на зустрічі Council of Foreign Relations. Христя Фріланд, модератор зустрічі та U.S. managing editor Financial Times, після вступного слова Віктора Андрійовича сказала "Usually it's journalists who get politicians in trouble, but President Yushchenko has now gotten me in trouble because of my absolute failure to discipline him on the length of his speech." В українській пресі багато говорять про риторику нашого Президента. Востаннє я зустрічав критику в номері Фокусу, присвяченому 100 найвпливовіших жінкам України, де про прес-секретаря Президента Ірину Ваннікову написали: "Строгая и сдержанная Ирина Ванникова лаконична в своих высказываниях, чем отлично дополняет шефа, любящего растечься мыслью по древу". Українські ЗМІ, вочевидь, не змусили задуматись консультантів першої особи - цікаво, чи матимуть ефект слова закордонних ЗМІ.
На додаток до цієї ж теми зустрів на Slate.com "розбір польотів" інтерв'ю губернатора Аляски, кандидата на Віце-Президента США Сари Палін. На цю ж тему раджу прочитати пост на bitemarks.
Очевидно, що Сара пройшла не один серйозний медіа-тренінг, проте на стосунках із ЗМІ це не відобразилося - погляньте лише на критику її виступів з боку CNN - раз і два. Важливо не лише те, як ти говориш, а й що говориш.
Як речник мені дуже імпонує Барак Обама, а з українських можна виділити Яценюка та Литвина. А виступи кого з українських чи закордонних політиків подобаються вам?

4 коммент.:

yaroslav hordiyevych at 14 жовтня 2008 р. о 09:35 сказав...

Володимир, дякую за пост. З цікавістю переглянув всі сюжети. Дивно, Сара була неготовою до певних питань. Дивно.

Українського ТВ не дивлюсь (окрім сюжетів по роботі), тому про наших спікерів сказати майже нічого не можу.

Можу лишень додати, що мені дуже не подобається погана мода прес-секретарів озвучувати думку свого боса-посадовця. Я ж голосував не за прес-секретаря зрештою, а за Президента, який має відповідати за свої рішення.

Анонім сказав...

З наших спікерів подобаються виступи Тимошенко. Точніше не самі виступи, а їх результативність. Ця геніальна жінка може говорити, що завгодно, а піпл, виражаючись не зовсім культурно, хаває все. І всьому беззаперечно вірить. Навіть найповнішим нісенітницям. Вона одна із тих людей, хто може розмовляти на будь-яку тему із однаково впевненим виглядом.
Із зарубіжних, на мою думку, переважно вдало виступає Кондоліза Райс. Хоча і вона інколи говорить веселі веселощі.

Володимир Дегтярьов at 24 жовтня 2008 р. о 16:16 сказав...

Ярославе, з приводу прес-секретаря та президента посперечаюся. Ми ж усі знаємо, що прес-секретар оголошує не свою думку. Бувають випадки, коли необхідна термінова відповідь, і тоді без нього не обійтись. Так само і гендиректор великої компанії не завжди досяжний для преси )
Ірино, вітаю на блозі! Дякую за коментар. Щось із цікавого за авторством Кондолізи на ютюбі порадиш?

yaroslav hordiyevych at 24 жовтня 2008 р. о 16:26 сказав...

Щодо компаній - погоджуюсь, це їх справа.

А ось щодо публічних виступів прес-секретаря Президента - я все рівно не згоден. Владу та авторитет має Президент, він її перерозподіляє згідно закону :) Прес-сек не може бути публічним ньюзмейкером, хоча тихо "зливати" потрібну інфу та робити інші речі в нього має виходити краще за шефа.